Fotografmarknaden är relativt mättad. Det är en svår bransch där det gäller att sticka ut i mängden. Jag har i det stora hela klarat mig rätt bra. Jag är inte så orolig över en konkurrens- så länge den är sund. Det som däremot får mig, liksom andra fotografer i branschen att se rött är de där fotograferna som konkurrerar med priser som är helt åt fanders. Oftast har inte dessa fotografer ett företag och gör allt sitt jobb "svart" så att säga. Häromdagen såg jag en fotograf som är ute på samma tävling och fotograferar som en av mina kollegor där hon valt att lägga sig på 25kr/bild prismässigt. Det finns tyvärr ingen rimlighet överhuvudtaget i det? För oss företagare som ska betala in både skatt och moms på vår försäljning samtidigt som vi handlar med proffesion och bra utrustning. Jag ska med handen på hjärtat säga att jag har svårt att se dessa fotografer som kollegor. Annars vill jag gärna benämna andra fotografer som kollegor. Faktum är att jag är vän och har upprepad kontakt med många av de fotografer som finns inom ridsporten. Är vi på samma plats så sammanstrålar vi gärna, snackar lite skit, umgås och kanske äter en bit mat ihop om det passar. Men osunda priser är något jag inte riktigt är med i matchen på. 25kr/bild kommer jag liksom andra proffesionella fotografer i branschen aldrig att kunna konkurrera med. Då kan vi lika gärna lägga ner våra firmor.


Ridsporten är ingen guldgruva med foto. Jag för min del gör det för att jag tycker det är så himla roligt- till trots att jag ändå efter närmare 12 timmars fotografering ibland känner mig rätt mättad och man vet att det är en del tid framför datorn med bilderna när jag kommer hem innan jag kan leverera en topprodukt till mina kunder.

Så jag vill vädja och be till er fotografer oavsett vilken nivå ni ligger på. Fråga gärna någon erfaren. Man kanske inte har självförtroende att sätta samma pris med någon som varit yrkesmässig i branschen i flera år. Men man som hobbyfotograf bör närma sig dessa priser. Du gör dig själv och hela fotograferingsbranschen en björntjänst! Att vara billig gör även att man kanske inte riktigt blir tagen på allvar. Det finns många tips och hjälp att få. Vi har alla varit där en gång och genom en "kollega" så tog jag faktiskt steget från att vara hobby till att gå upp som f-skattare och bedriva min rörelse seriöst. Och mina närmsta kollegor i branschen brukar jag relativt ofta bolla lite tankar och funderingar och vissa problem med. Det är guld värt! Och ni kollegor är guld värda!