Ibland behöver man tillåta sig själv att fira- Igår var precis en sådan dag! Dock blev det inte så mycket till firande men glädjen var ändock densamma. Igår fick jag äntligen mitt beslut som jag väntat på. Sedan lite drygt 1,5 år tillbaka (eller är det 2,5?) så trädde en ny lag i kraft. Den nya gdpr-lagen som gör att foton kom att bli en personuppgift. Detta försvårar avsevärt för oss som pysslar med sportfoto och eg mkt foto överlag. En ny tid med att inhämta samtycke innebar det för oss. Equipe-gänget löste det smidigt åt oss inom ridsport där man ordnade med ett aktivt samtycke på sin equipeanvändare. Där kunde ryttarna gå in och godkänna och vi fotografer kunde se i våran app vilka som lämnat samtycke och vilka som inte gjort det. Smidig lösning för oss som var kopplade till equipe och som gjorde att vi kunde hålla på med tävlingsfotografering en liten stund till. Men så kom beskedet om att equipe webbshop skulle läggas ner. Det blev stor oro över hur det skulle bli. Men då kom equipsport och fångade upp alla fotografer och tog in ytterligare fotografer som tidigare stått utanför equipe. Innan gick jag faktiskt i funderingarna om jag skulle lägga ner. När equipe kom ut med sin info om att webbshoppen skulle läggas ner tog det lite musten ur mig. Jag stod och vägde fram och tillbaka över huruvida jag skulle fortsätta eller inte. Blir fotograferingen för bökig så är det helt enkelt inte värt besväret längre. Det är ju en omöjlighet att inhämta egna samtycken från hela startfält. För mycket jobb. Inte värt besväret.


Men så gick jag med i equisport efter många om och men. Säsongen har inte riktigt varit som förväntat och det där med eget utgivningsbevis har kretsat lite i mitt huvud. Borde jag? En ansökningsavgift på 2000kr som man behöver betala in för att myndigheten för press och radio ens ska titta på dina handlingar som du skickar in. Och trots avgiften är det heller inte helt säkert att du ens får ditt utgivningsbevis beviljat. Får du avslag så är pengarna också förbrukade.


Hur som helst så började jag fundera på en egen webbshop. Men för att kunna köra på egen hand så krävs också ett utgivningsbevis. Jag började bygga webbshoppen och även funderingarna på om jag ska söka om eget utgivningsbevis nu direkt eller först när säsongen är över. Men samtidigt kändes det mer som att skjuta på problemet. Lika bra att köra på så får det bära eller brista. Att fotografera tävlingar ger inte massor i avkastning. Det är relativt begränsat kundunderlag och vissa kunder köper, andra köper inte. Detta gör att jag lockades till att skapa en egen webbshop- för att kunna dra vinsten själv utan mellanhänder där hela min prestation går tillbaka till mitt eget företag utan att en stor del ska gå till en provision. Och igår kom det på mejlen. Beslutet om utgivningsbeviset- som är beviljat. Så fram till 2030 kan ni räkna med att jag kommer fortsätta med fotografering och att ni kommer hitta era foton i en växande webbshop här på min egna hemsida.


Sedan vill jag rikta ett stort tack till alla mina trogna kunder som gör detta möjligt. Ni är grymma! Nu kör vi!